Bestemmingsplannen

BOPA

Omdat het landelijke ‘digitale stelsel omgevingswet’ (DSO) en de software van gemeentes nog niet op alle vlakken volledig zijn, kiezen steeds meer gemeenten om gebiedsontwikkelingen vooralsnog mogelijk te maken met de instrumenten ‘Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit’ (BOPA). Een BOPA is in principe een omgevingsvergunning voor het afwijken van het omgevingsplan.

Met een BOPA staat een gemeente een activiteit toe die (nu nog) niet is toegestaan in het omgevingsplan. Uiteraard alleen als de gemeente medewerking wil verlenen aan het plan. Een BOPA kunt u aanvragen met een aanvraag omgevingsvergunning al is het advies om uw plan eerst als vooroverleg in te dienen. Dan weet u namelijk of uw plan kans van slagen heeft voordat u een omgevingsvergunning aanvraagt. Een vooroverleg en een omgevingsvergunning kunt u aanvragen via het Omgevingsloket.

Bij BraGIS zijn we al in de aanloop naar de Omgevingswet betrokken geweest bij de digitale en technische ontwikkelingen. Niet alleen aan de kant van de aanvrager maar zeker ook aan de kant van gemeenten. Hierdoor hebben onze collega’s de nodige ervaring opgedaan met de ‘Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit’ (BOPA) en met TAM-IMRO plannen..

Heeft u hierover vragen of wilt u een ‘Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit’ (BOPA) aanvragen, neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

TAM-IMRO

TAM-IMRO biedt ook na de inwerkingtreding van de Omgevingswet de mogelijkheid om een plan in procedure te brengen. De ‘Tijdelijke Alternatieve Maatregelen’ (TAM) is in principe bedoeld als een tijdelijk alternatief op een IMRO set zoals deze voor de invoering van de Omgevingswet werd gebruikt.

In de basis is TAM-IMRO enkel bedoeld voor het geval er bij een gemeente (in het DSO) nog functionaliteit ontbreekt of niet goed werkt. Een TAM-IMRO-plan is dan ook een omgevingsplan dat technisch nog een bestemmingsplan is.

Bij BraGIS zijn we al in de aanloop naar de Omgevingswet betrokken geweest bij de digitale en technische ontwikkelingen. Niet alleen aan de kant van de aanvrager maar zeker ook aan de kant van gemeenten. Hierdoor hebben onze collega’s de nodige ervaring opgedaan met het opstellen van een TAM-IMRO plan.

Een TAM-IMRO plan heeft juridisch dezelfde inhoud als een nieuw omgevingsplan, maar technisch wordt gebruik gemaakt van de (inmiddels verouderde) IMRO standaard. Een TAM-IMRO plan wordt door de betrokken gemeente gepubliceerd op Ruimtelijke Plannen en Officiële Bekendmakingen.

Heeft u hierover vragen of wilt u een TAM-IMRO plan laten maken, neem dan contact met ons op. We helpen u graag!

Al ruim 15 jaar verrassend veelzijdig in
GIS, CAD, GEO, web en app

© 2024 BraGIS B.V.

Contactgegevens
Bedrijfsgegevens
Postadres

BraGIS B.V.
Dalenstraat 4b
5466 PM Eerde

Bezoekadres

BraGIS
Doornhoek 4265
5465 TG Veghel